Agora

Ahogy látom, megélem, vallom

Rólam

Az életban sokmindenről lemaradok, fejem felett mindig esik az eső, Mégis jó a reményt keresni,ha lusta vagyok is ernyőt hordani.

Archívum

Blogroll

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.jedi.blogter.hu/

Munkásőr puccskisérlet?!

Miért nem tudunk erről, történt e valóban előkészület, volt e puccskísérlet 1989-ben?

1989. október 20-án jogutód nélkül feloszlatták a Munkásőrség szervezetét Borbély Sándort a munkásőrség országos parancsnokát azonnali hatállyal, nyugdíjazták. A hír annak idején megnyugvást keltett mindenkiben, sokan pedig az emlékezetes „négy igen”népszavazás kezdeményezésének tudták be. A népszavazás 1989 október 31-én 94,9 % támogatottsággal szintén a megszüntetést rendelte el. Ennyi történt volna?
- Miért kellett a munkásőrséget a népszavazás előtt megszüntetni?
- Mi történt hogy egy éjszaka mindenhol egy időben, a hadseregnek kellett átvenni az ellenőrzést?
- Ez egy reális óvintézkedés volt, mert volt okunk a félelemre?
Mennyünk vissza a multba. 1957. január végén MSZMP, a forradalmi utóvédharcok fenyegetettségének ellensúlyozására, az emlékezetes „MUK” azaz Márciusban Újra Kezdjük felhívás, ellenében létrehozta a munkásőrséget. A szervezetet gyorsan fejlesztették, március 21-én a tanácsköztársaság 38. évfordulóján, mintegy 10 ezer felfegyverzett, egyenruhás masírozott Budapesten, április végére a létszám már 20 ezer, nyár közepén 30 ezer, év végére elérte a 60 ezer főt. Az állomány 5% hivatásos volt, felszereltségét, technikai eszközeit, főleg híradó és riasztási rendszerét nagyon jónak minősítették a szakemberek. Megjegyzem, ma a rendőrség és a hadsereg együttes létszáma sem haladja meg az akkori felfegyverzett munkásőrség létszámát.
A hadsereg és a rendőrség állománya, a megújított eskütétellel, ma már bizonyítottan, elkötelezetten kiállt a rendszerváltás mellett. Ugyanezt nem lehetett valószínűsíteni a munkásőrség állományáról.
Kormány közeli körökből kiszivárogva ma már anekdotaszerűnek tűnik, hogy az események előtt Németh Miklós kormányfőt kihivatták egy megbeszélésről, aki meghallgatva a jelentést elsápadt, azonnal hivatta a honvédelmi-és belügyminisztert. Tény, még aznap éjszaka a hadsereg előzetes értesítés nélkül rajtaütésszerűen, átvette az ország egész területén a munkásőrség irodáit, laktanyáit, telephelyeit, raktárait, zárolta fegyverzetét és eszközeit.Lézer
Az egyidejű, gyors és váratlan végrehajtás következtében, tényleges ellenállásra nem került sor, a kérdések azonban az óta is bennem vannak
: - Történt e tényleges szervezkedés, a demokratikus átmenet megakadályozására?
- Ha igen, kinek és kiknek állt érdekében, milyen erők voltak a háttérben?
- Utólagosan miért nem vizsgálták ki, miért nem voltak felelősségre vonások?
- Egyáltalán túlságosan is csendben történt minden, ez napipolitikai vagy társadalmi érdek volt.


Jó lenne ha 18 év távlatából, ma már válaszokat kaphatnánk, magam részéről, elismeréssel adózok Németh Miklósnak a rendszerváltás és a demokrácia megteremtése érdekében tett intézkedéseiért. A teljes igazság kiderítését, pedig hagyjuk meg a történészeknek és a szakértő kutatóknak.

-

Melange

Melange

2007-03-29 22:50:35

Csapd le csacsi! Eperjes utánozhatatlan munkásőr benne! :)

-

mateelvtars

mateelvtars
http://kovacsmate.blogspot.com
2008-10-28 19:22:26

Sajnos nem történt "munkásőr puccs", pedig akkor nem élnénk ilyen mocskos világban. Az összes Orbán-Gyurcsány-féle árulót (mindkettő KISZ-tag volt, anno. kommunistának vallották magukat, és a párt segítségével tanultak külföldön) kivégezték volna, és a tisztességes dolgozó emberek élhettek volna tovább, békében a szocializmusban.

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

Blogter

3Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet